Начало
Портфолио
Новини Продукти Продажби Поддръжка Форум Преса За фирмата
Уважаеми посетители!
Ако желаете да популяризирате своята дейност, като разширите асортимента с висококачествените продукти на Beholder - изпратете ни анотация за вашия сайт/магазин. Информация за нашите партньори ще се актуализира в раздел «ПРОДАЖБИ»


EPG / JTV справочник - програми на ефирни и кабелни телевизии
Преводи и авторски материали: Ревю на ТВ тунери Behold TV - серия 6хх

б.ред. «Шеста» серия тунери Beholder вече е спряна от производство - на смяна постъпиха нови модели със силиконови вместо традиционните "тенекиени" ВЧ блокове... Въпреки това оставяме публикацията в нашия сайт поради няколко основни причини:

На първо място, серията е революционна в развитието на компанията с въведените нови фирмени технологии и усъвършенстваното програмно осигуряване,

На второ (но не последно) място - осемте модела в серията са показателни за израстването на компанията и трайното утвърждаване на лидерски позиции сред производителите на ТВ тунери.

Освен това, Beholder осигурява с уникалното си програмно осигуряване поддръжка на ВСИЧКИ когато и да са пускани модели - от първата серия 4хх до последните (включително спрени от производство) в средата на най-новите версии на Windows, благодарение на което притежателите на по-стари модели могат да бъдат спокойни за работоспособността на своите ТВ тунери!

При необходимост не се притеснявайте да потърсите допълнителна информация по най-удобен за Вас начин от посочените възможности за контакти в раздел «Продажби»

 • Характеристики на моделите от серията могат да бъдат намерени тук

 

ТВ тунери Behold TV - серия 6хх

По материали на | DVB-T | 01.10.2006 |
Редактиран и допълнен превод: ©Ч. Делчев | 01.10.2009 |

 

«Шеста» серия тунери Beholder стартира с два базови модела с по две модификации:

 


От една страна базовата конфигурация (включваща всички нови възможности) е еднаква за четирите модела:

Общи характеристики за серията:

 • Използван е ВЧ блок Philips MK5. Политиката на Beholder в това отношение засега е неизменна, като основание за това е разликата между „традиционните” ВЧ-блокове в сравнение с набиращите популярност „силиконови” XCEIVE с цел да бъде постигнато високо качество в целия честотен диапазон. „Силиконовите” блокове се представят добре в ниската област на честотния диапазон, където качеството е напълно удовлетворително, но (б.р. на този технологичен етап) във високия честотен диапазон качеството на приемане се влошава осезаемо.
 • В сравнение с предишните серии новост са дизайнът и опроводяването на платките, в основата на което е залегнал принцип за разделно екраниране на аналоговата и цифрова част на платкатат.н. технология ADSS (Analogue Digital Separate Shielding).
 • В новите серии се използват по-тънки писти - 0.15 мм. спрямо 0.20 мм. в предишните серии. В съчетание с намалената дължина на пистите на цифровата част (чипсетът и неговия екран са поместени значително по-близо до PCI слота), това също спомага за максимално намаляване на влиянието на външни електромагнитни смущения, което се отразява позитивно върху качеството на изображението.
 • И дата базови модела имат FM стерео радиоприемник и поддържат NICAM/A2 стерео режим за ТВ канали. Серията стартира с две модификации, с което започват

Основни разлики за двата базови модела е използването на RDS чип-декодер, разположен до високочестотния блок

 • модификациите включват FM приемник без RDS декодер (607FM и 609FM), или
 • FM + RDS декодер (607RDS и 609RDS).

 

Специфичните разлики произтичат от възможностите на използвания чипсет:

 • модификациите от серия «607» с чипсет Philips SAA7134HL не поддържат звукови ефекти; Дискретизация на звук по PCI шина е с честота 32 кHz, докато
 • модификациите от серия «609» са базирани на известния топ-чипсет Philips SAA7135HL с допълнителни възможности:

- Включване на звукови ефекти (Регулиране на тембър, Incredible Mono, Incredible Stereo);

- Дискретизация на звук по PCI шина с честота 32 / 44,1 / 48 кHz

Нови възможности:

 

"Шеста" серия включва ред ключови нововъведения, които издигат съвременните PCI тунери на ново качествено ниво, като се разширяват възможностите за по-голямо удобство при работа.
Най-интересно нововъведение е технологията ARPC (Advanced Remote & Power Control) с помощта на която може да се включва компютъра „от леглото” с натискане на бутон «Power» (б.р. бутон ОК) на дистанционното управление, както и да се програмират планирани задания - автоматично включване и изключване на компютъра за изпълнение на планирани записи на ТВ- или радио програма. Реализацията на технология за управление на захранване в тунерите Beholder се различава от това, което се използва в някои други тунери (подобна функция е реализирана при Compro). Обикновено за управление се използва схема, с която се комутира веригата на бутона за включване на компютъра и дънната платка. Такава достатъчно проста и ефективна схема (при това приложима за всякакви компютри) е използвана и в новата серия тунери Beholder. Реализирано е уникално решение за включване на допълнителни кабели, при което няма опасност да се сбърка полярност и не е необходимо съобразяване с някои специфични особености при различните дънни платки.

 

 

Такова изпълнение е непретенциозно, с изключение на необходимостта да се включи допълнителен кабел от комплекта. Единствената забележка е, че при някои (напр. Big Tower) РС-кутии би могло да възникне евентуално затруднение - при по-голяма отдалеченост на предпочетения PCI-слот от бутона на лицевия панел или от слота МВ на дънната платка дължина на съответните кабели до тунера може да се окаже недостатъчна.
Beholder са реализирали ново алтернативно решение, при което за обикновения потребител изобщо не е необходимо да се пипа нищо по компютъра, освен да се постави платката в свободен PCI слот. Идеята е реализирана елегантно чрез уникална схема и софтуерна поддръжка за управление на захранване по PCI-шина без да се използват допълнителни проводници и да се превключват съществуващите кабелни връзки. Необходими са само 2~3 кликвания за да се активират функциите за управление по PME:

1) в съответното меню на програмата Behold TV, и

2) в настройките на BIOS.

 

В задната част на тунера са разположени два антенни входа - TV и FM, 2.5 мм. букса за външно включване на инфрачервения (IR) датчик за дистанционно управление, 3.5 мм. линеен аудио изход и унифициран порт, който външно прилича на S-Video. Към този порт се включва «опашка», на която има пълноценни композитен видео- и S-Video входове с двоен аудио разклонител, предназначени за запис от външни източници. При новите модели в сравнение с предишните серии е отстранено неудобството от необходим преходник или специален аудио кабел – вече се използва стандартна 3.5 мм. букса за аудио изход.

Технология IRC (Internal Remote Control):

Високочувствителният IR датчик може да бъде монтиран скрито - вътре в самия корпус на компютъра (например зад свободен преден пластмасов панел за флопи или CD). С това се избягват излишни външни кабели и неестетично залепени датчици по кутията, което се оказва високо оценено от клиентите. При тестването на дистанционното управление (ДУ, RC) със скрит монтаж зад пластмасов CD-панел, без дори да се пробива отвор за видимост на датчика чувствителността е много добра от разстояние 4~5 м., което е напълно задоволително за битови условия.

 

 

В комплекта е включен нов, подобрен пулт за дистанционно управление с повече (34) функционални бутони. Това позволява да се реализира пълноценно управление за превключване на програми, регулиране силата на звук, достъп до тв-програми, а също така по-опростено управление на режими таймшифт и запис. При новите серии могат да се използват и всякакви други пултове, работещи по стандарт NEC (такива са болшинство). При това всеки пулт може да се настрои по индивидуални предпочитания за най-удобно ползване. За ползване на пултове, работещи по други стандарти е предвидена възможност за препрограмиране на контролера на IR- датчика.

 

Инсталиране и тестване

Доп.р. Страниците на нашия сайт са допълнени с отделни тематични раздели за минимални изисквания за работа с тунерите, за процеси по инсталиране на хардуер, универсален драйвер, софтуер, български езиков пакет, системата от плъгини и още много друга полезна информация, включително отговори на често задавани въпроси по отделни тематични групи. Следващите редове са по постройката на оригиналната статия, в която поради разбираеми ограничения не могат да бъдат засегнати всички аспекти в подробности и детайли.

 

1. Изключва се захранването на компютъра!
2. Тунерът се поставя в свободен PCI слот. Ако е избрана схема за управление на захранването чрез емулация на бутон “Power” се включват кабелите. За целите на теста е използвана новата, по-интересна схема за управление по PCI-шина.
3. След включване на компютъра системата открива ново устройство и запитва за местоположение на драйверите. Препоръчва се да се ползва инсталатора на драйвери от CD в комплекта или да се свали нова версия от сайта.
4. Следваща стъпка – инсталират се приложените в комплекта програми BeholdTV (версия не по-ниска от 4.86). и InterVideo WinDVD Creator. С това инсталирането приключва.
В зависимост от избраната схема за управление на захранването, в програмата BeholdTV трябва да се настрои режим на включване – избира се от меню «Настройки» ~ «Пулт ДУ» ~ «Захранване на РС».

 

 

 

При избрана схема за включване на компютъра от пулта на дистанционното управление по PCI, трябва да се активира опцията за разрешаване на управление по PCI в BIOS (от меню «Разширени настройки»), която се оказа изключена по default.
Особеност: за нормална работа в такъв режим в системата трябва да е регистриран само един потребителски профил и без парола, т.к. ОС зарежда до настъпване на момента за избор на профил и/или въвеждане на парола. Ако за това се ползват безжични клавиатура/мишка, няма проблем. В противен случай се налага да се отиде до компютъра, при което донякъде се губи смисъла за «мързеливо» включване.
Веднага след зареждане на ОС, ако е активиран „агент BeholdTV”, започва възпроизвеждане в пълноекранен режим, което при все по-масовото навлизане на ценово достъпни и качествени широкоформатни монитори с висока разделителна способност е много по-удобно и спестява средства и място за втори телевизор в стаята. Това е особено актуално ако например става въпрос за съжителство в студентско общежитие... В случая предимствата за осъществяване на запис (вкл. по разписание), timeshift, стерео звук и 3D стерео изображение, обработка и ефекти на звука, както и ред други възможности, реализирани с РС-технологии (обект на разглеждане в раздел за софтуерна поддръжка) са безспорни пред алтернативата за разходи и пространство за още един битов уред - отделен телевизор при наличие на компютър.

 

Настройки

 

За да се ползват всички предимства на ТВ тунерите сравнимо със съвременен телевизор, управлението и работата трябва да бъдат максимално удобни. Това зависи до голяма степен от качеството и поддръжката на собствения софтуер, респ. от настройките на някои специфични параметри.
На първо място трябва да се намерят и настроят ТВ и FM каналите. В съответните менюта най-лесно това става с натискане на бутон «автосканирование». Предвидена е възможност за избор на един от четири режима на сканиране. Най-често при първоначално търсене се ползва режим за бързо търсене по целия диапазон. В зависимост от условията за прием може да се избере бавен (ръчен) режим на търсене. В новата версия на програмата BeholdTV е включена допълнителна възможност за създаване на няколко профила за настройки на канали, което е полезно например при работа с няколко телевизионни провайдери.

 

 

 

Следва настройка на намерените програми. Особеност тук е правилен избор на аудио- и видео стандарт. (б.р. – B/G D/K!!!, програмата реагира моментало - без рестарт).

Следваща стъпка - в режим настройки на видео параметрите е добре да се активира режим на бърз tracking, който позволява да се премахне ефекта „бягащ кадър” по време на превключване между програмите.


 

Накрая се включват желани плъгини и (ако е необходимо) се избира филтър за деинтерлейс.

Доп.р. Страниците на нашия сайт са допълнени с отделни раздели с тематика за системата от плъгини (вкл. пълни преводи за особеностите и индивидуални настройки за всеки един от десетките плъгини), особености на прогресивно и интерчейсно изображение и друга справочна информация.


По default се препоръчва да се активират плъгини за намаляване на шум и допълнителен контраст. По желание може да се включи плъгин добавящ красиви ефекти при превключване между каналите. Ако на екрана се наблюдават няколко контура на изображението (при отразен сигнал) съветът е да се активира плъгин за отстраняване на ефект при многолъчев прием.

 

 

Интегриране на програматора (модул за планирани задачи) и технологии за управление на захранването

 

В сравнение с предишните версии на програмата е новост възможност за добавяне на  задачи от прозореца с ТВ програми, при това с използване на пресет по желание.

 

 

Режим за автоматично включване на компютъра.

 

Тук всичко е максимално прозрачно для потребителя. Този механизъм работи по следния начин:
В момента на изключване на компютъра се извършва запис на данните от програматора в таймера, интегриран в чипа на контролера на IR-датчика. По такъв начин за времето на изключване всички пълномощия по управление на захранването се предават на апаратния таймер, който подава сигнал за включване.
В случай, че изключването става няколко минути до началото на планирано действие, то системата издава предупреждение като при преход в режим на заспиване или очакване.
Ако компютърът е бил включен от потребителя ПРЕДИ момента на настъпване на планирано действие, пълномощията за управление отново се предават на програматора. Красива реализация?!

 

Качеството преди всичко!

 

По отзиви на клиенти, малко други производители на тунери могат да се похвалят с такава наситена и едновременно реалистична картина. В заключение – избраната от Beholder архитектура е действително сполучлива и притежава великолепен набор от функционални възможности с отлично качество.

 

 

Други свързани / препоръчителни материали по темата...
 • "Гореща" тема - "В помощ при избор на ТВ тунер": Видове, особености според интерфейса (PCI ~ PCIe / USB / Set Top Box) и приемани сигнали (аналогови / цифрови), програмно осигуряване и др. - статия в професионалния сайт Reviews.ru
 • Новите възможности на ТВ тунери Beholder - обзор на професионалния сайт Reviews.ru
 • "Първи поглед към хибридния компютърен ТВ-тунер/кепчър «BeholdTV T7»: Премиера "6 в 1" - първи тунер Beholder с поддръжка на аналогова ТВ, ефирна цифрова DVB-T / DVB-T2 и кабелна DVB-С телевизия по стандарти MPEG4 и MPEG2 със стерео звук, FM стерео радио, вход за външни аудио / видео източници... и още много възможности на фирмените технологии под управлението на единния унифициран драйвер и работа в средата на уникалния софтуерен комплекс Behold TV...»»»

По материали на Reviews.ru

 

в превод на български език и линкове към публикации в оригинал
 
Използване на информационно съдържание от сайта/препратки (цели материали или части от тях) се допуска само след съгласуване с авторите/редакцията © Beholder © Beholder Europe «Общи условия»