Новини Продукти Продажби Поддръжка Форум Преса За фирмата

Уважаеми посетители!

Ако желаете да популяризирате своята дейност, като разширите асортимента с висококачествените продукти на Beholder - изпратете ни анотация за вашия сайт/магазин. Информация за нашите партньори се актуализира в раздел «ПРОДАЖБИ»EPG / JTV справочник с програми на ефирни и кабелни телевизии
Допълнение » подбрани теми от официалния форум


В следващите раздели се публикува преведена на български език информация, публикувана във форума на официалния сайт, с което се стараем да разширим съдържанието на специализирания раздел "Често задавани въпроси" [BG].

Основни тематични раздели:

Форум:

Забележка: някои отговори и реплики/дискусии са редактирани и са представени със съкрашения, като са "спестени" пълнеж от реплики или емоционални "изблици" и са оставени основните моменти, соито имат отношение по тематиката. При всички случаи се посочват линкове към съответните източници в оригиналния форум.

Внимание! Въпреки, че тематиката "битува" в официалния форум, същата не е публикувана в раздел "Често задавани въпроси", респ. ползването на каквито и да са препоръки/съвети и/или препратки/файлове и пр. е изцяло по собствена преценка, за сметка и риск на потребителите!!!

Timeshift

 

  • [Ясный/21.11.2007]: ...приемане на сигнали по цифрови стандарти DVB-C/...

БГ редакция (15.ХІ.2013) До появата на модели Т7 (PCI) и Т8 (PCI-E) тунерите на Beholder не приемаха DVB-C сигнали. Не се поддържаше и стандарт DVB-T2. Производителят винаги е откликвал на желанията на своите почитатели и това вече е факт. За въпроси от такъв характер трябва да се има предвид фирмената политика на Beholder, поради което оставяме тази тема от форума:

(Support/22.11.2007): Хибридните тунери не приемат цифрова ТВ DVB-S / H.

Beholder никога не са оповестявали предварително фирмените намерения и стратегия преди всички нови модели (респ. нови версии на драйвери/софдуер) да бъдат щателно проверени и тествани. Доста преди появата на първите модели, тоито работят и по DVB-T2 стандарт - Behold ТV Т7 и Т8 в последните версии на софтуерния комплекс BeholdTV се появиха информационни полета за наличие на поддръжка на стандарти DVB-C и DVB-Т2, както и за наличие на вграден хардуерен MPEG-4 декодер, които загатваха за вероятни бъдещи планове на производителя. С новите модели поддръжката на DVB-C и Т2 е вече факт. Остава любопитно дали и кога ще бъдат пуснати модели с поддръжка на DVB-S и с вграден хардуерен MPEG-4 декодер...

 

  • (Aleksey-Forest/27.11.2007): ...излъчването е във формат Н.264 part 10. Поддържат ли тунерите part 10 или това зависи изцяло от кодеците

(Support/27.11.2007): Това е Н.264 / АVС, по-точно името на стандарта е ISO/IEC 14496 part 10 (Advanced Video Coding). За декодиране е достатъчно да има инсталиран подходящ видеодекодер, например от изброените по-долу:

Сyber Link Н.264 / AVC Decoder v7.x (PowerDVD 7.3);

Main Concept AVC / Н.264 Video Decoder;

Core AVC Video Decoder

 

  • (Aleksey-Forest/27.11.2007/30.12.2007): Инсталирах демо-версия на кодек Main Concept AVC. Windows Media Player (WMP) намира и използва успешно кодека, като в ъгъла се показва лого Main Concept ( ограничение на демо-версията, би могло да се опита премахване с плъгин Logo Killer), но Behold TV не го намира. Аналогична е ситуацията и с   Core AVC PRO

В новите версии на Behold TV интерфейсът за добавяне на Видео и Аудио декодери се намира в секция DVB поток и описаните в отговора процеси са улеснени

(Support/10.01.2008): За добавяне на допълнителни видео/аудио декодери, в списъка с декодери за DVB поток трябва да се редактират файлове MPEG4 audio decoders.ini в директория ...\Behold TV\Decoders.

Параметър CLSID може да се вземе от свойствата на нужния декодер, като се използва програма за разглеждане и редактиране на DS компоненти (например DSFMgr.exe).

доп.р. Показване на лого Main Concept е ограничение на демо-версията, би могло да се опита премахване с плъгин Logo Killer?

 

  • Дискусия: MPEG-2 / MPEG-4 стандарти
  • (Okint/16.04.2008): ... твърди се, че стандарт MPEG-4, по-точно MPEG-4 AVC / H.264 е по-съвременен и по-добър от MPEG-2. Занимавам се отдавна с мултимедия и зная, че нова не е така...

MPEG-4 AVC/H.264 се използва при цифрова телевизия изключително за HD-излъчване, а

за нормално изображение е напълно достатъчно излъчване в MPEG-2.

Много често се бъркат понятията "цифрова телевизия" и "HD", което не е едно и също! Излъчване на телевизия в цифров формат съвсем не означава, че приемано изображение ще бъде непременно с HD качество!

По принцип при еднаква визуална картина телевизионно изображение с висока разделителна способност от материал, кодиран по AVC / H.264 напълно съответства на пропускателната способност на мрежите, използвани за излъчване на телевизия с обикновена разделителна способност във формат MPEG-2, но по принцип HD телевизия с висока разделителна способност във формат MPEG-2 превъзхожда формат AVC / H.264 по качество, т.к. просто за такава телевизия се изисква много голяма разделителна способност, за което е необходима подмяна на огромно количество предаващо оборудване, което е свързано с много проблеми.

Зависи и от качеството на излъчването. Има примери, при които в (Х) район се излъчва по стандарт MPEG-4 AVC / H.264 с параметри:

размер на изображение 538х576,битрейт 2 Мbit извук MPEG-1 Layer 1 (MP1),

което е архаично...например при сравнение със същия материал, излъчван от спътников канал, записан от аналогова ТВ, изчистен от шумове и пр., компресиран с XviD,при което качеството е по-добро от посочената по-горе цифрова телевизия...

Освен това файлове, записани при такива параметри на цифрова телевизия не могат да бъдат „преглътнати” от болшинството стационарни DVD плейъри, докато от файл във формат MPEG-2 лесно може да се направи DVD видео... В подкрепа на това е фактът, че най-голямо количество видеоматериали с добро качество се издават именно във формат MPEG-2 (DVD-видео) Такива материали могат да се излъчват в цифров вид без прекодиране, респ. без загуби в качеството, каквито безспорно ще има при прекодиране за излъчване по стандарт MPEG-4 AVC / H.264...


От българската редакция: С публикуваните материали се цели единствено да се разшири информационното съдържание на сайта по отношение на стандартите за цифрово излъчване, без да се взима страна по едно или друго мнение.

...С цифровизирането на ефирната телевизия се цели по-рационално използване на честотния ресурс: на мястото на един аналогов канал могат да бъдат излъчвани няколко цифрови с DVD-качество (със стандартна резолючия - SD т.е. Standart Definition), или (ориентировъчно) от един до три канала HDTV (High Definition).

Нягои страни използват по-стария способ за компресиране на - MPEG-2 (същият като използвания за DVD-дискове). По-новият стандарт е MPEG-4 и по-точно негов подраздел, който се нарича h.264. Он позволяет, либо уместить в один частотный канал ещё больше телеканалов, чем с MPEG-2 (при одинаковом качестве изображения), либо повысить качество изображения при том же количестве каналов. При повышенном качестве разница будет особенно заметна на плоскопанельных телевизорах, которые изместват традиционные кинескопи. Кроме того, даже при высокой степени компрессии, помехи в h.264 проявляются в основном не "квардатиками", а "смазыванием", что раздражает намного меньше. Думаю, что пользователи спутникового ТВ знают, что за "квадратики" я имею в виду.

...

Още за преимуществата на h.264 пред MPEG-2.

Хочу ещё раз напомнить, что я говорю об использовании MPEG-4 для каналов обычной чёткости. Ведь в том, что для HDTV нужно использовать h.264, никого убеждать и так не надо. А чем меньше места будут занимать обычные каналы, тем больше останется места для HDTV.

Продължение:

Стандарты сжатия MPEG-2 и MPEG-4 ведь не конкуренты, а старая и новая версия одного и того же. Более новый стандарт учитывает как новые научные наработки в области компрессии движущихся изображений, так и увеличившуюся за прошедшие годы процессорную мощь.

С тех пор, как несколько лет назад получил огромное распространение кодек DivX, базировавшийся на ранней версии MPEG-4, любой школьник знает, что он существенно выигрывает у MPEG-2 в эффективности сжатия, позволяя, в частности, с приемлемыми для непривередливых зрителей потерями уместить DVD-фильм на CD. Формат Flash Video (FLV), являющийся вариантом стандарта h.263, вывел на новый уровень видео в интернете, позволив развиться сервисам наподобие YouTube. А ведь h.264, появившийся на пять лет позже DivX и h.263, гораздо совершеннее их.

И наконец, практически все (или совсем все?) страны, которые не запустили цифровое эфирное вещание раньше, а делают это сейчас (т.е. население которых не успело купить старые приёмники, понимающие только MPEG-2), выбирают именно h.264, потому что это позволит им сэкономить ценный частотный ресурс, уместив в одном частотном канале больше телевизионных сервисов.

Так что, нет, не надо никого убеждать, что MPEG-4 лучше, все и так это знают.

Има и противници на использования MPEG-4 для цифрового вещания DVB-T. Мотивируют тем, что ресиверы и энкодеры для MPEG-4 дороже. Не понимают, что сомнительная и незначительная экономия сейчас выльется в огромные, несоизмеримо бОльшие, потери в будущем, ведь решение о формате принимается как минимум на десятилетия. Ну что ж, оставим это на их совести - думаю, здравый смысл всё равно победит.

Коментари (3) по материала към 29.05.2011 г.:

@ 26.05.2009-18:47 Dmitry Kornev

...Правилен избор. MPEG-4 е по-добър стандарт и за уплътяване на канали и за HDTV.

 

 

 

 

 

 

 

 

Допълнения и свързани теми от форума

Таймшифт за съхранение на видео неизвестно защо използва само MPEG2. Но MPEG2 е лицензиран кодек и Beholder се съобразява с това. В резултат има ред особености.

Таймшифт работи гарантирано само при тунери с вграден хардуерев MPEG2 енкодер. (към датата на пулбикацията) това са M6, M63, M6 Extra (б.р. за вече притежаващите такива тунери, т.к. всички модели от серия"6хх" вече не се произвеждат) и X7.

При всички останали тунери таймшифт работи, като се използват програмни кодеци. Но, независимо от изообилието на всевъзможни MPEG2-кодеци в интернет, BeholdTV фактически уме за използва за съхранение на видео само два кодека: вграденият в Windows кодек MPEG2 и MPEG2 InterVideo v3.

При кодека в Windows има проблем - същият реално не е работещ във всяка версия на ОС. Работи, само ако в Windows е активиран Windows Media Center. Но, припримерно в Windows 8/8.1 WMC липсва и се закупува срещу допълнително заплащане (за Enterprise при това изобщо не е така просто да се купи). Ако WMC не е инсталиран, кодекът е достъпен в менюто, но при опит да се използва таймшифт се стига до грешка.

При това за възпроизвеждане Window-кият MPEG2 декодер също не работи ако няма WMC. Но този проблем лесно се решава чрез инсталиране на странични безплатни декодери, примерно LAV от състава на K-Lite.

При кодек InterVideo проблемът се състои в това, че не се предлага отделно, а само със софтуерния пакет WinDVD Creator (който не е нужен на всички потребители), поради особености на лицензирането.
Във форума е популярен автономен нелицензионен инсталатор за този InterVideo - MPEG2 InterVideo Encoder. При 32-битов Window със същия обикновено всичко е нормално, но при 64-битова версия не проработи. Но таймшифт не работи поради нелицензионния кодека, а не заради 64-битова версия.
При инсталиране на лицензирания WinDVD Creator, който се прилага в комплекта Beholder същият работи нормално и в 64-битов Windows, даже в Windows 8.1 x64.

За тези, на които (сато автора на пост-а) не е нужен WinDVD Creator, авторът е проучил по-внимателно проба: Оказва се, че просто в 32- и 64-битови версии лицензионният ключ се съхранява различно (а "нелицензиран" ключ - само за для 32-битови версии).
Ключът при InterVideo лежи в регистър: HKEY_CLASSES_ROOT\GPI\Settings и HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\GPI\Settings.

За тези, които не желаят да ползват WinDVD Creator:
Инсталира се лицензираният WinDVD Creator, който се прилага към тунери Beholder като отделен диск).
Настройва се таймшифт в BeholdTV, като се проверява дали таймшифт работи коректно.
След това се експортират тези разклонения на регистъра.
Деинсталира се WinDVD Creator.
Рестартира се компютърът.
Ръчно се включва библиотеката InterVideo с помощта на RegSvr32. Напомняне: за 64-битови версии 32-битовите библиотеки трябва да се регистрират с пълни пътища и като се използва C:\Windows\SysWOW64\RegSvr32.exe (а не това, което идва от %path%), при това от име на администратор.
За опростяване на регистрацията авторът предлага cmd-файл:

Приложение:  ivc_setup_cmd.rar [2.03 Kb]
Изпълнява се в контекстното меню от името на Администратор.
След това се импортират в регистъра по-рано съхранените разклонения HKEY_CLASSES_ROOT\GPI\Settings и HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\GPI\Settings.
InterVideo би трябвало да заработи!

Внимание - тук няма лицензионен ключ за регистъра! Без него InterVideo няма да работи. За да има ключ за регистъра трябва самостоятелно да се инсталира WinDVD Creator - вж. по-горе.
Гаранция за работата на icv_setup.cmd няма! Файлът е предназначен за опитни потребители. Преди пускане задължително трябва да се прочетат неговите команди и добре да се помисли!. Ако има нещо неразбираемо - ДА НЕ СЕ използва!


» Към оригиналния Форум.[RU] »

 

Използване на информационно съдържание от сайта/препратки (цели материали или части от тях) се допуска само след съгласуване с авторите/редакцията © Beholder © Beholder Europe «Общи условия»