Новини Продукти Продажби Поддръжка Форум Преса За фирмата

Ако желаете да популяризирате своята дейност, като разширите асортимента с висококачествените продукти Behold TV - изпратете ни анотация за вашия сайт/магазин. Информация за нашите дилъри ще се актуализира в раздел «ПРОДАЖБИ»


Програма на телевизиите
Интерлейсно и прогресивно изображение


Интерлейсно и прогресивно изображение. Деинтерлейсинг.

Удвояване на честота на кадри.


Телевизионно изображение се предава покадрово, с честота 25 кадъра в секунда.

Всеки кадър се предава на два етапа – първо четни, после нечетни редове на кадър.

Полукадър, съставен от четни или нечетни редове, се нарича поле.

Обикновено се казва, че телевизионно изображение се предава с честота

  • 25 кадъра/сек. или

  • 50 полета/сек.

Две последователни полета могат да са части от един цял кадър. Такива кадри се наричат „прогресивни”.

В същото време, всички полета могат да представляват отделни независими полукадри, заснети с удвоена честота 50 Нz и тогава пълни кадри, сглобени от такива полета се наричат „интерлейсни(от англ. Interlace – последователност, или в частност редуване на телевизионни редове).

Това, какъв се явява даден кадър - прогресивен или интерлейсен, зависи от изходния видеоматериал и снимачната апаратура на предаващата страна.

Обикновените телевизори приемат и извеждат кадри на екран по реда на постъпване на полетата. Редовете на всяко следващо поле се извеждат в промеждутъците между редовете на преходното поле.

При компютрите видео се изобразява по-различно. Цифровизирани кадри се пренасят на екрана на монитора с честота 25 кадъра/сек. изцяло, т.е. по две полета едновременно.

Ако при това видеоред се явява интерлейсен, то при всяко движение в кадър ще се вижда неговата междуредова структура. За да се избегне този неприятен ефект при гледане и запис се използват така наречените «Деинтерлейс филтри», които премахват от кадъра част от информацията, с което го правят прогресивен.

Интерлейсен видеоред обаче е характерен именно с това, че за разлика от прогресивно видео е способен да предава два пъти повече фази на движение при подвижни обекти на екрана.


За да бъде съхранена по-голяма част от видеоинформацията и в същото време да се премахне т.н. гребеновиден” ефект (рус.”расческа”), който възниква поради интерлейсинг, при гледане на видео на компютър се прибягва към удвояване на честота за извеждане на кадри на екран.

При удвояване на честотата на кадри се обезпечава максимална плавност на движения на екран, което в съчетание с деинтерлейс филтър прави гледане на видео на компютърен монитор по-комфортно, отколкото на телевизор.


Режим на гледане - Група «Механизъм за удвояване честота на кадри»: вж «Включване и настройки на плъгини» в основната инструкция към Behold TV.

Избор на деинтерлейс филтър и включване на режим за удвояване на честота на кадри при гледане се осъществява от меню

в настройки на Behold TV.


«»


Използване на информационно съдържание от сайта/препратки (цели материали или части от тях) се допуска само след съгласуване с авторите/редакцията. © Beholder «Общи условия»